Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsurló: A gyógynövény, amely támogatja a bőr, a köröm, a haj és az ízületek egészségét

Mi a zsurló?

A zsurló az Equisetum nemzetséghez tartozó évelő növény . Legalább 15 különféle Equisetum faj létezik a világon, és a „zsurlót” gyakran használják az egész csoport leírására. Általában a zsurló növény föld feletti részeit használják gyógyszerek előállítására. A közönséges zsurlónövény ( Equisetum arvense ) a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerfajta.

Ez a gyógynövény nedves, gazdag talajban növekszik az északi félteke mérsékelt éghajlati övezeteiben, beleértve Ázsiát, Észak-Amerikát és Európát is. A nádas gyakran vadon nő a vizes élőhelyek és más alacsonyan fekvő területek közelében az egész világon. A zsurlófüvet vagy a zsurlónádat ( Equisetum hyemale ) gyakran használják dísznövényként a kertekben vagy a zárt tavakban.

Ezeknek a növényeknek két jellegzetes száruk van. Az első szár kora tavasszal növekszik, és hasonlít a  spárgára , de inkább barna, mint zöld, és tetején spóratartalmú kúpok vannak. Az érett zsurló gyógynövény nyáron kerül elágazó, vékony, zöld szárakkal, amelyek tollas faroknak tűnnek.

A zsurló növény invazív? A zsurlófű növényről és a gyógynövény minden fajtájáról ismert, hogy gyorsan terjed és nagyon invazívak.

Egészségügyi előnyök

1. Segít javítani a törékeny körmöket

A zsurló egyik legismertebb felhasználása a  törékeny körmök alkalmazása  - helyileg, belsőleg vagy mindkettőnél. Számos anekdotikus jelentés ismerteti ennek a gyógynövénynek a törékeny körmök javításának képességét. Ez annak köszönhető, hogy magas a kovasav- és szilikáttartalma, amely körülbelül két-három százalék elemi szilíciumot szolgáltat, amely a bőr, a haj és a köröm egészségének javításáról ismert tápanyag.

A tudományos kutatások megerősítik, hogy az Equisetum arvense  határozottan gazdag szerves szilícium-dioxidban, beleértve a Journal of Plastic Dermatology folyóiratban megjelent jelentést , amely két klinikai vizsgálatot ölelt fel. Az egyik klinikai nyom a zsurlót kéndonorral kombinálta víz-alkohol oldatban, és éjszakánként 28 napig 36 nő körmére tette körömlemez elváltozással.

Mi történt? A kutatók a hosszanti barázdák jelentős csökkenését, valamint a kezelt köröm lamelláris hasadásáról beszámoló betegek 85 százalékos csökkenését figyelték meg. Eközben a kezeletlen kontrollok nem tapasztaltak jelentős változást a köröm egészségében.

Egy másik vizsgálatban 22 körömlemez-elváltozással rendelkező nő 14 napon át véletlenszerűen, csak egyik keze körmére tette véletlenszerűen a zsurlót tartalmazó vizsgálati terméket. Összességében a vizsgált termék jelentősen javította a hasadást, törékenységet és hosszanti barázdákat.

2. Segíti a haj növekedését 

A zsurló jó a haj növekedéséhez? Ha az interneten keres, látni fogja, hogy a zsurló szedése a haj egészségére mindenképpen egy dolog. Mint az imént említettem, a szilícium-dioxid szerves formájának gazdag forrása, egy ásványi anyag, amely összekapcsolódott a haj növekedésével, valamint az egészségesebb bőrrel és körmökkel.

A Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2012-ben közzétett kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban  a zsurlóból származó szilícium-dioxidot tartalmazó saját táplálék-kiegészítő napi adagolása 90 és 180 nap elteltével jelentősen megnövelte a haj növekedését. A vizsgálat alanyai 21 és 75 év közötti nők voltak, önérzékeny,  elvékonyodó hajjal . ( 6 ) A Brazil Bőrgyógyászati ​​Társaság által közzétett további kutatások azt is sugallják, hogy a magasabb szilíciumtartalmú hajszálak általában alacsonyabb esési és nagyobb fényerővel rendelkeznek. 

Egyes szépségszakértők szerint a zsurló az egyik legjobb szilícium-dioxid-forrás a Földön, és csillogást nyújt hajunknak, puhaságát pedig bőrünknek. A haj egészségéért belsőleg szedhet torma tinktúrát vagy torma teát. Barkácsoló hajöblítőként használhat erősen főzött torma zsurlea teát is.

3. Gyógyítja a sebeket és enyhíti az égési sérüléseket

A zsurló jót tesz a bőrének? Szilícium-dioxidot tartalmaz, amely a szilícium és az oxigén keveréke. Úgy gondolják, hogy a szilícium kulcsfontosságú a kollagén optimális szintézisében , amely a bőr kulcsfontosságú építőköve, amely elengedhetetlen az erő és a rugalmasság szempontjából.

Több tanulmány kimutatta, hogy a zsurló hasznos a sebgyógyulás szempontjából. Az Iráni Vörös Félhold Orvosi Lapban 2015-ben közzétett, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat  megállapította, hogy egy 3 százalékos zsurló kenőcs elősegítette a sebgyógyulást és enyhítette a fájdalmat az epiziotómiát követő 10 napos időszak alatt . Egy másik, Törökországból származó, 2013-ban publikált állatkísérleti tanulmány azt találta, hogy az 5-10% zsurlót tartalmazó kenőcsök jelentősen fellendítették a cukorbetegek sebgyógyulását.

Az égési sérülések és a sebek kezelésére a zsurló gyógynövényt gyakran közvetlenül a bőr érintett területére alkalmazzák.

4. Javítja az ízületi betegségeket 

A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező, gyulladáscsillapításra már régóta alkalmazható, nem csoda, hogy a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a gyógynövény segíthet a gyulladásos és degeneratív ízületi megbetegedésekben . A Freiburgi Egyetem németországi orvosi központjának tudományai megerősítik.

Egy 2013-ban Lengyelországból származó tudományos tanulmány, amelyet az Annals of Agricultural and Environmental Medicine publikált, megállapítja, hogy a zsurlófű gyógynövény egyike azon számos gyógynövénynek, amelyek kinurénsavat (KYNA) tartalmaznak, amelyről ismert, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító. A kilenc gyógynövény-vizsgálatból a zsurlót négy gyógynövény csoportjába helyezték (a borsmenta, a csalán és a nyírfalevél mellett), amelyek a legnagyobb KYNA-tartalommal rendelkeztek.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a KYNA mennyisége a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek ízületi folyadékában alacsonyabb, mint az osteoarthritisben szenvedő betegeknél. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a magas szintű KYNA-t tartalmazó növényi készítmények alkalmazása kiegészítő intézkedésnek tekinthető a reumás ízületi gyulladás terápiájában, valamint a reumás betegségek megelőzésében”. 

Az akut gyulladás in vivo modelljének felhasználásával egy másik tanulmány, amelyet az  Open Rheumatology Journal publikált, a  zsurló kivonat mint immunmoduláló terápia egyik formáját vizsgálta az antigén által kiváltott ízületi gyulladásra egerekben.

A kutatók megállapították, hogy a kivonat „gyulladáscsökkentő potenciált” mutatott, valamint immunmoduláló hatást gyakorolt ​​mind a B, mind a T limfocitákra. Ezeket a limfocitákat B-sejteknek (csontvelő sejtek) és T-sejteknek (csecsemőmirigy-sejtek) is nevezik, és "az immunrendszer speciális opcióinak" tekintik őket, így ez nagyon jelentős kutatási eredmény az autoimmun ízületi gyulladás, mint a rheumatoid arthritis . 

In vitro és állatkísérletek még azt is kimutatták, hogy a zsurló hozzájárulhat a csontregeneráció fellendüléséhez és a csontritkulásból eredő csontváltások visszafordításához . Valójában egy tanulmány Portugáliából arra a következtetésre jutott, hogy "az eredmények azt mutatták, hogy az E. arvense kivonatok induktív hatást váltottak ki az emberi osteoblastokra, miközben gátolták a S. aureus aktivitását, ami potenciálisan érdekes profilra utal a csontregenerációs stratégiák tekintetében".

5. Természetes antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaz

Az antimikrobiális szer olyan anyag, amely elpusztítja vagy megállítja a mikrobák, például baktériumok, vírusok, gombák és paraziták növekedését. A kutatások azt mutatják, hogy az Equisetum arvense  illóolaj rendkívül hatásos antimikrobiális szer.

Valójában  a szerbiai és montenegrói Nis Egyetem Phytotherapy Research folyóiratában megjelent tanulmány az olajat sokféle káros, betegséget okozó baktérium és gomba ellen tesztelte, köztük  Staphylococcus aureus , Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae , Pseudomonas aeruginosa , Salmonella enteritidis , Aspergillus niger és Candida albicans . Az Equisetum arvense illóolaj 1:10 arányú hígításával  „kimutatták, hogy az összes tesztelt törzs ellen nagyon erős antimikrobiális aktivitás széles spektrumával rendelkezik”.

Hogyan kell használni

A zsurló sokféle formában megtalálható - beleértve a szárított gyógynövényt, teát, kapszulát, tinktúrát és gyümölcslevet - akár a helyi egészségügyi boltban, akár az interneten. Vannak krémek, testápolók és kenőcsök, valamint számos haj- és körömgomba elleni, helyi alkalmazásra.

Készíthet egy csésze teát zsurlós teászsákok használatával, vagy elkészítheti a laza gyógynövény segítségével.

Hogyan készítsünk torma teát:

  • Öntsön egy csésze forralt vizet 2-3 teáskanál friss vagy szárított gyógynövényre.
  • Hagyja 5-10 percig meredeken.
  • Szűrjük le a teát, és ha szükséges , adjunk hozzá nyers mézet vagy stevia-t .
  • A megfelelő zsurló adagolás sok mindentől függ, beleértve az ember életkorát és egészségi állapotát. Jelenleg nincs elegendő tudományos információ a megfelelő szokásos dózis vagy dózistartomány megjelölésére. Sok kiegészítő 300 milligramm szárított kivonatot tartalmaz kapszulánként, és általában naponta akár háromszor is bevehető. Mindig gondosan olvassa el a termékcímkéket az adagolási információkért, és ha szükséges, forduljon szakemberhez.