Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Polarizált lencsék

POLARIZÁLT LENCSÉK

Nap és fény polarizáció:

A nap vakító fénye a tengeren (és más felületeken) erősen polarizált! A polarizált lencséket napszemüvegben használják, hogy csökkentsék a fényvisszaverő felületek, például egy tó felületének vagy egy autó motorházának fényének tükröződését. Ezt a funkciót a polarizációnak nevezett folyamat révén valósítják meg, hasonlóan ahhoz, hogy a redőny ablakon keresztül vezérli a napfényt.


Maga a napfény nem polarizálódik - a napfény akár felszívódik, akár vízszintesen, átlósan vagy függőlegesen visszatükröződik. A horgászok és a járművezetők számára ez a probléma a vízszintes tükröződésben rejlik. A vízszintes felületről visszapattanó napfény hasonló szögben megüti a néző szemét. Ez azt jelenti, hogy a víz vagy az út felületétől, vagy az autó motorháztetőjétől való tükröződés erős lesz. A polarizált lencsék rétegelt felülete függőleges csíkokat tartalmaz. Ezek a csíkok csak a függőlegesen polarizált fényt engedik a felhasználó szemébe. A tükröződést kiküszöböljük, mert a vízszintesen polarizált fényhullámok nem tudják megkerülni a polarizált szűrőt.


A polarizált lencsék azonban nem biztosítanak egyetemes védelmet a vakító fény ellen . Ha a viselője körülbelül 45 fokkal elhajolja a fejét, a vízszintes fény egy része behatolhat, és fényes foltokat okozhat. Egyeseknek, akik havas területeken polarizált lencséket használnak, előfordulhat, hogy elveszítik a kontrasztot a hó és az árnyékok között. Úgy tűnik, hogy a halászok és a járművezetők a polarizált lencsékből származnak a legtöbb előnnyel, mivel ezek többnyire vízszintes felületekkel bírnak. A polarizált napszemüveget viselő halászok láthatják a víz felszínét, halakat vagy rejtett akadályokat kereshetnek. A gépjárművezetőket már nem érinti a motorháztetőből vagy az útból származó folyamatos fényvisszaverődés.


Van azonban néhány korlátozás a polarizált lencsék használatára . Mivel a polarizáló csíkok csökkentik a szembe jutó fény mennyiségét, a polarizált lencsék nem használhatók tiszta lencsés normál szemüveghez. A vényköteles napszemüveg nagyon világosszürkén színezhető, hogy illeszkedjen a polarizált laminátumhoz, de a legtöbb kontaktlencse nem. Egyes járművezetők rájönnek, hogy a polarizált lencsék torzulást okozhatnak a folyadékkristályos kijelzőkön (LCD-k). A fedélzeti órák és egyéb műszerek kijelzői ideiglenesen olvashatatlanok lehetnek.


A vízszintesen és a függőlegesen polarizált lencséket háromdimenziós filmek megtekintésére használják. A film képernyőjén visszatükröződő fény egy része függőlegesen polarizált, ami azt jelenti, hogy csak egy hasonló függőleges laminátummal rendelkező lencse fogja meg. A másik lencsét csak vízszintes hullámok veszik fel. Az agyad mindkét képet elveszi, és egyesíti őket, hogy reális mélységérzetet teremtsen.

Mi az a polarizáció?

Amikor a fény megüti a felületet, polarizálódik. Ez azt jelenti, hogy a fényben lévő fotonok egy irányba rezgnek, nem véletlenszerű irányba. A fényhullámok a "pole" -ról "pole" -re haladnak ezen a síkon. Ez a jelenség okozza a tükröződést egy autóablakból vagy krómból vagy egy nedves járdáról. Ez a vakító fény eltorzítja a tárgyak valódi színét, és megnehezíti őket. Tükörhatást idéz elő a nedves felületeken is, így a vízfelszín alatti tárgyakat nem lehet egyértelműen megkülönböztetni.

Mit csinál egy polarizált lencse?

A polarizált lencsék kiszűrik a fényhullámokat azáltal, hogy elnyelik a visszavert tükröt, miközben más fényhullámok átjuthatnak rajtuk. A polarizált lencse működésének a leggyakoribb példája annak, hogy a lencsét egy redőnyre gondolják. Ezek a redőnyök blokkolják a fényt, amely bizonyos szögekből ütközik hozzájuk, miközben más szögekből származó fényt is átjuthatnak. A polarizáló lencsék akkor működnek, ha 90 fokos szöget helyeznek el a tükröződés forrása felé. A vízszintes fény szűrésére szolgáló polarizált napszemüveget függőlegesen kell felszerelni a keretbe, és gondosan beállítani kell annak érdekében, hogy megfelelően kiszűrje a fényhullámokat.

Hogyan készülnek a polarizált napszemüveg

Az első polarizált lencséket polarizáló filmből készítették, amelyet két lapos üveglap közé helyeztek. Mivel az üveglencsék annyira nehézek, a könnyebb és vékonyabb műanyag és polikarbonát anyagok megjelenése miatt az üveglencsék kevésbé váltak népszerűvé.
Az egyik probléma a korai polarizált napszemüveg volt rétegelválási, amikor a polarizáló film elválasztott üveg vagy műanyag daraboktól. Ezt a problémát a modern lencsékkel oldottuk meg, mivel a műanyagot megolvaszthatjuk és önthetjük olyan formába, amelybe a polarizáló film fel van függesztve. A műanyag ezután a film körül megszilárdul, szilárd, nem réteges anyagot képez. A polikarbonát lencséket más módon készítik, mivel a polikarbonát lencséket fröccsöntéssel alakítják ki, és az eljárásból származó hő elpusztítja a polarizáló filmet. Polikarbonát lencséknél a polarizáló fóliát a lencse elejére kell felvinni, és egy karcálló anyaggal bevonni. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a polarizált polikarbonát lencsék a legvékonyabbak és a legkönnyebb polarizált lencsék.

Milyen színek érhetők el?

Az összes polarizált lencsének van valamilyen színe, mivel csak akkor lehet polarizálni a fényt, ha a film színes. A sötétebb színek magasabb szintű polarizációt biztosítanak. A felhasznált anyagtól függően a polarizált lencsék különféle színekben kaphatók. A következő színek állnak rendelkezésre az alábbi lencsék mindegyikében:

Üveg: világos vagy sötét szürke, klasszikus szürke, világos vagy sötétbarna, piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, réz.
CR-39 (műanyag polimer - allil-diglikol-karbonát) : világos vagy sötét szürke, klasszikus szürke, világos vagy sötétbarna, piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, réz, melanin.
Műanyag 1.56: világos vagy sötét szürke, klasszikus szürke, világos vagy sötétbarna, piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, réz, melanin.
Polikarbonát: sötét szürke, sötétbarna.
Magas indexű műanyag 1,60: világos vagy sötét szürke, világos vagy sötétbarna.

Hogyan választhatom meg a megfelelő színt?

Óvatosan válassza ki a polarizált lencséket, mivel a lencsék színe befolyásolja a látott képet. Fontos, hogy válassza ki a megfelelő színes lencsét ahhoz a tevékenységhez, amelyben napszemüveget fog viselni. Mindegyik szín különféleképpen befolyásolja a látást.

Szürke: Az USA-ban a legnépszerűbb napszemüveg szín, a szürke egyenletesen továbbítja az összes színt. Jó mindennapi vagy általános célú napszemüveget választhat. Tengeri horgászathoz ajánlott, ahol a víz általában kék. A "klasszikus szürke" olyan szín, amely a természetes látást és a valódi színérzékelést biztosítja.


Barna: Mivel a barna javítja a kontrasztot és a mélységérzékelést, ez a legjobb vezetéshez és sekély vízben történő horgászathoz. A világosbarna szín vastag felhős napokon, síelőknek és golfosoknak ajánlott. A barna egy másik népszerű szín, különösen a divattudatosak körében, mivel sok divatvezető úgy gondolja, hogy a barna arcon hízelgő.


Piros: A pirosat elsősorban a fényes, napos helyeken dolgozó sportolók használják.
Narancssárga: Mint a sárga, a narancssárga lencsék kiszűrik a kék fényt és növelik a kontrasztérzékenységet. A narancssárga népszerű szín a vázlatos lövöldözők körében, mivel a célokat jobban láthatóvá teszi.


Sárga: Ez a szín kiszűri a kék fényt. Mivel a legmagasabb szintű kontrasztot nyújt, tökéletes felhős napos vezetéshez és fegyverzet gyakorlathoz.


Zöld: A zöld kissé javítja a kontrasztot, és jó egyensúlyt tart fenn a fény színei között. Ez a népszerű szín a tenisz, a golf vagy a vezetés számára.


Kék: A kék lehetővé teszi a legtöbb kék fény átjutását, tehát jó részben felhős időben. A kék a népszerű lencseszín a teniszezők és a golfosok körében.


Ibolya: A lila a zöld elhalványul, és fokozza a narancs, a zöld és a fekete színét. Jó átlagos körülmények között történő fényképezésre.


Réz: A réz maximális kontrasztot nyújt, és minden olyan tevékenységnél a legjobb, ha a látás fontos.
Melanin: A melanin lencsék viszonylag újok a piacon. Aranybarna árnyalatúak és nagy kontrasztot mutatnak. Úgy gondolják, hogy a melanin lencsék megvédik a makula degenerációt. A melanin egy olyan pigment, amely a testben természetesen fordul elő, és megvédi a testet a káros napsugárzásnak. A melanin lencséket e pigment szintetikus formájával készítik, amely soha nem veszíti el hatékonyságát.

Válogass a polarizált lencsékkel készült fakeretes szemüvegeink közül!