Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthoni megoldások arcüreggyulladás ellen

 

Mi az a szinuszitis?

A paranasalis szinuszok a koponyában levegővel kitöltött üregek, amelyeket elülső szinuszokra, felső szinuszos szinuszokra, ethmoid szinuszokra és sphenoid szinuszokra lehet felosztani. Az orrhoz hasonlóan ezek is nyálkahártyával vannak bélelve. Az ott levő sejtek folyamatosan finom szekréciós filmet képeznek, amelyben például belélegzett porrészecskék, szennyeződés-részecskék vagy nemkívánatos kórokozók bekapcsolódnak.

Apró, mozgatható szőrszálak (ciliák) ülnek a nyálkahártya sejtjeinek felületén, amelyek folyamatosan szállítják a szekréciós filmet az orrüreg felé és onnan a garathoz, mintha egy lassú szállítószalagon lennének. Ily módon a belélegzett "szennyeződést" eltávolítják a melléküregekből és az orrból, és végül a vékony szekrécióval együtt nyelik meg anélkül, hogy észrevennék őket.

Ha azonban a nyálkahártya gyulladt - például egy megfázás miatt -, akkor a szervezet saját "szemeteskezelése" megállhat: a nyálkahártya most sokkal több szekréciót termel, mint a normál, és megduzzad. Ez az orr és az orrmellék közötti kis összekötő tubulusokat duzzadhat vagy elzáródhat. A melléküregek már nem megfelelően "szellőztettek", és a szekréció gyengébben kifolyhat, visszaépül. Ez ideális terepet teremt a kórokozók számára - ami akut sinus fertőzést eredményezhet.

Akut, orvosi szinuszgyulladásnak nevezett akut arcüreggyulladás szinte mindig az orrgyulladásból (rhinitis), vírusokkal és / vagy baktériumokkal történő fertőzés részeként merül fel. 

Különböző otthoni gyógymódok vannak a megfázás kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Segítik az orr megtisztítását és ezáltal megkönnyítik a légzést.

Forró gőzfürdő, infraszauna illóolajokkal

Belégzés közben a gyógynövényteák vagy tinktúrák emelkedő illóolajait belélegzik. A vízgőzön keresztül jutnak el a nyálkahártyához, és megnedvesítik őket.

Hatás:

Belélegzés illóolajokkal

  • megkönnyíti a légzést,
  • támogatja az orrváladék ürítését,
  • csíra- és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén megelőzheti a bakteriális fertőzéseket,
  • dekongestáns és pihentető hatással rendelkezik
  • enyhíti a fájdalmat és a nyomásérzetet.

Például a kamilla, eukaliptusz vagy édesköményből készített teák alkalmasak inhalációra.

Hogyan kell csinálni:

Helyezzen két-három evőkanál tea gyógynövényt egy liter vízzel egy nagy tálba. Hajlítsa meg a fejét a tál fölé, és fedje le egy elég nagy törülközővel. Az égési sérülések elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a víz ne legyen túl forró. Tíz percig lélegezzen be, majd egy órán át szobahőmérsékleten pihenjen.

Hideg belélegzés

A hideg inhaláció időmegtakarítást jelent, és akkor ajánlott, ha az ágyhiányt időhiány miatt nem lehet fenntartani, vagy ha a helyi feltételek nem engedélyezik a forró gőzfürdőt.

Hatás:

Az illóolajokkal történő hideg belélegzés stimulálja a szaglóidegek hidegreceptorait. Ez az orr lehűlésének és kiszélesedésének érzését kelti.

Hogyan kell csinálni:

Hideg belélegzéshez csak egy kis illóolajat, például borsmentaolajat csepegtetnek egy ronggyal, az orr közelében helyeznek el vagy leteszik. Néhány órán keresztül enyhe inhalációs hatást biztosít.

Lábfürdők a szinuszitiszhez

Általában a lábfürdőt nagyon kellemesnek tekintik. Ezért népszerű otthoni gyógyszer a orrfolyás és a rhinosinusitis tüneteinek enyhítésére.

Hatás:

Hogyan kell csinálni:

Meleg lábfürdő
A lábakat az alsó lábakig merítik egy 37 fokos meleg vízzel készített tálba. Annak érdekében, hogy a hőmérséklet állandó maradjon a 15 perces fürdési idő alatt, újra és újra meleg vizet öntünk hozzá.

Emelkedő lábfürdő
Az emelkedő lábfürdőt meleg lábfürdőként végzik. Ahelyett, hogy a hőmérsékletet 37 ° C-on hagyná, forró víz hozzáadásával 40 ° C-ra növeli.

Csirkeleves

A csirkelevest évszázadok óta használják bevált otthoni gyógyszerként a felső légúti betegségek kezelésére. Gyömbérrel vagy kurkussal ízesítve, csodálatosan melegít belsőleg.

Hatás:

  • serkenti az anyagcserét,
  • javítja az orr nyálkahártyáját,
  • megkönnyíti a légzést,
  • gyulladásgátló,
  • cseppfolyósítja az orrváladékot.

Friss levegő és páratartalom a sinus fertőzés ellen

A melegítő levegő kiszárítja a nyálkahártyákat is. A rendszeres szellőzés növeli a páratartalmat a zárt helyiségekben. Ezenkívül a levegő nedvességgel gazdagodhat, ha illóolajokkal felszerelt vízcsészéket készít.