Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyírlevél - Betulae folium

A nyírfa leveleiből készült hagyományos növényi gyógyszer

A nyír gyógyhatású anyagai szárított leveleik. A parafa  nyírfakéregét  gyógyászati ​​célokra is felhasználják. A nyírlevél orvosi hatása röviden összefoglalható: öblítő hatással van a húgyutakra és kissé vízelvezetéses. A nyírfaleveleket ezért hivatalosan elismerték az alsó húgyutak bakteriális és gyulladásos megbetegedéseinek öblítő terápiája , valamint a veseöntözés (a vesekő előzetes szakasza) miatt. A nyírfalevél jó otthoni gyógymód a visszatérő húgyúti fertőzések, az irritábilis hólyag és a húgyúti kövek megelőzésére. A nyírfaleveleket a reumatikus betegségek támogató kezelésében is alkalmazzák .

A népi gyógyászatban a nyírfaleveleket belsőleg használják köszvény ellen. Külsőleg a nyírfa leveleket használják hajápolásra, hajhullás és korpásodás ellen.

A nyírlevél hozzávalói

A nyírlevél legfontosabb összetevői a flavonoidok, a kvercetin komponens különösen fontos. Koffeinsavval és dicaffeoil-kininsavval kombinálva a flavonoidok gátolhatják a legkisebb fehérje anyagokat (enzimeket), ami azt jelenti, hogy egy másik enzim (ACE) gátlása képződik. Az ACE előfeltétele annak, hogy a test képes legyen felszívni (felszívni) a vizet. 

Hatás a húgyúti gyulladásra

A húgyúti öblítés és ürítés
A nyírlevél dehidratáló hatását általában meglehetősen gyengének írják le. Ehhez aktívan beavatkoznak a hormonrendszerbe.

Mindenekelőtt a flavonoidoké a főszerep. A víz felszívódása a testben és a víz kiválasztása sokféle mechanizmushoz kapcsolódik, például a legkisebb fehérje építőelemekhez - amelyeket enzimeknek vagy biokatalizátoroknak is neveznek.

A nyírfa levelek három különböző enzimet gátolnak, amelyek mind szükségesek a vízháztartáshoz.

A szívelégtelenség következtében vízvisszatartásban szenvedők gyakran ismerik egy fontos enzimet. "ACE" -nek (angiotenzin-konvertáló enzim) hívják. Több lépésben a legkisebb erek összehúzódását okozza, ezáltal növeli a vérnyomást. Ezenkívül a hormonok felszabadulása után növeli a víz felszívódását a szervezetben.

A nyírfa levelei azonban gátolják ezt az enzimet, éppen ezért fordítva elősegíti a víz ürülését, és valószínűleg a vérnyomás is csökken.

A folyamat döntő tényezője azonban az, hogy a nyírfa levelek az enzimek és hormonok, valamint a fokozott vízkiválasztás gátlásával enyhíthetik a húgyutakat a kórokozóktól és esetleg a gyulladástól.

Hatás reumás panaszokra

Támogató a reumaterápiában
Eleinte nem biztos, hogy teljesen világos, miért ajánlják a nyírfaleveleket hivatalosan, mint támogató terápiát reumatikus panaszok esetén . Második pillantásra nyilvánvalóvá válik az úgynevezett „vértisztító hatás”: Míg a flavonoidoknak általában gyulladáscsökkentő tulajdonságaik vannak, a reumatikus panaszokra gyakran a megnövekedett vérszint jellemzi. Mivel a vér a megszokottnál gyorsabban "szűrődik" át a nyírfa levelein, a reumatizmus gyulladását okozó anyagok egy része kiöblíthető. A tünetek rövid távú enyhítése ezért hihetőnek tűnik.

Kockázatok és mellékhatások

Kérjük, vegye figyelembe: A nyírfa levelének helyes adagjának (napi adag 6-10 g) alkalmazása esetén nem ismertek kockázatok és mellékhatások.

A nyírfa pollenallergiásoknak kerülniük kell a nyírfalevél tea elővigyázatosságból történő szedését. Az aranyvessző például itt jobban megfelel.

A nyírfalevél nem használható húgyúti fertőzések vagy prosztata gyulladás esetén, lázzal vagy vízvisszatartással a szív vagy a vese gyengesége (elégtelenség) következtében.

A biztonságossági vizsgálatok hiánya miatt a nyírfalevél-készítmények terhesség és szoptatás, valamint 12 év alatti gyermekek használatát el kell vetni.

Kérjük, adagolja a készítményeket a betegtájékoztatóban feltüntetett módon, vagy használja a kezelőorvos által előírt adagot.