Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy celandin - Chelidonii herba

Tavaszi gyógynövény az emésztőszervek és az epeutak lazítására

A tavasszal virágzó celandin szárított föld feletti részeit gyógyszeresen használják. A nagyobb celandin serkentően hat az epe termelésére és felszabadulására, valamint görcsoldó hatást gyakorol a gyomorra, a belekre és az epehólyagra. A növényi gyógyszer ezért a gyomor-bél traktus és az epehólyag görcsére alkalmazza.

2008 óta a celandin gyógyszerek jóváhagyását a Szövetségi Kábítószer- és Orvosi Eszközök Intézete maximális 2,5 mg-os alkaloid dózisra csökkentette (kelidoninként számolva). Ennek hátterében az áll, hogy a celandin nagy adagokban májkárosodást okozhat, és károsíthatja a szerv működését.

A népi gyógyászatban a celandin tej levét külsőleg használják olyan bőrbetegségek ellen, mint a szemölcsök és a rüh. Belsőleg alkalmazzák a bélben lévő polipok, emlődaganatok, asztma, a szív torlódása (angina pectoris), az érrendszer meszesedése (arteriosclerosis), magas vérnyomás, görcsök, köszvény és vízvisszatartás esetén is.

A celandin különösen a szemölcsök kezelésére ismert, mivel a növényt mindig szemölcsmag néven ismerték. Ezt a hatást hivatalosan nem erősítették meg, de a friss celandin szár letörése után távozó friss tejlé virucid tulajdonságokkal rendelkezik. Mintha pipettával naponta többször közvetlenül a szemölcsön alkalmaznák a száron keresztül (vigyázat: a lé maró hatású), ennek el kell tüntetnie. Használja legalább két-négy hétig. 

A celandin összetevői

A celandin alkaloid növény. Legfontosabb összetevői közé tartozik a kelidonin, amely a benzofenanthrindin típusú alkaloid, a koptiszin és a berberin (protoberberin típusú).

A kelidonin kettős hatással bír: bizonyítottan görcsoldó hatást gyakorol a felső emésztőszervekre (gyomor, belek, epehólyag), emellett fokozza az epe termelését és kiválasztását. A kelidonint a berberin támogatja, amely szintén aktívan elősegíti az epetengelyek termelését.

Kimutatták, hogy a koptisin hatással van az emésztőszervek izmaira. Hatással van a belső izomrétegre, amely ennek következtében ellazul. Ez csökkenti a fájdalmas görcsöket.

Hatás a gasztrointesztinális epeúti görcsökre

Görcsoldó és kolagóg gyomor-, bél- és epehólyag-panaszok esetén
A benne lévő alkaloidok miatt a celandin enyhén lazító hatású a gyomorban, a belekben és az epehólyagban. A hatás összehasonlítható a papaverinnel (ópiumban alkaloid), a celandinnak lényegesen gyengébb a hatása.

De miért működik a gyomor-bél traktus és az epehólyag görcsjein? Két alkaloid felelős a görcsoldó hatásért, különösen az epehólyagra, de a többi emésztőszervre is: a koptisin és a kelidonin. A celandin összetevői közvetlenül befolyásolhatják a szervek legbelső izomrétegét, ami a megfelelő érizmok enyhe ellazulásához vezet. Ennek eredményeként a szervek görcsös izmai ellazulnak.

A coptisin közvetlen hatással van az epehólyag izmaira is, ami az epe izomkultúrájának ellazulásához és a görcsszerű fájdalom csillapításához vezet. A kelidonin görcsoldó hatással is rendelkezik. Ez a hatás azonban elsősorban a megnövekedett epetermelésnek és ürítésnek köszönhető.

A celandin a kolagógok csoportjába tartozik, amelyeket kolagógoknak is neveznek. A benne lévő alkaloidok (különösen a berberin és a kelidonin) elősegítik az epe termelését a májban és annak kiválasztását. Ennek eredményeként az epehólyag a normálisnál gyorsabban ürül.

Kockázatok és mellékhatások

Kérjük, vegye figyelembe: A celandin tervezett dózisainak (az összes alkaloid összege kelidoninként számítva: 2,5 mg) használata nem ismert.

Néhány ember azonban allergiás a celandinra. Ilyen reakciók (pl. Viszketés) esetén kérjük, forduljon orvoshoz. Ezenkívül ritka esetekben gyomor-bélrendszeri problémák, a máj működésének romlása és sárgaság (a bőr sárgulása) is előfordulhat. Nagyon ritka esetekben emelkedett májértékeket is megfigyeltek.

A celandin nem alkalmazható, ha epeköve van, vagy az epeutak elzáródtak epekövektől, májbetegségektől, valamint gyomor- és nyombélfekélytől. Ezenkívül 12 év alatti gyermekeknél, terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazása nem elfogadható.

Kérjük, adagolja a készítményeket a betegtájékoztatóban feltüntetett módon, vagy használja a kezelőorvos által előírt adagot.