Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok köhögéshez

 

A megfázás mellett az influenza és más légzőszervi betegségek általában köhögést okoznak, amely éjszaka tart fenn, és korlátozza a könnyű légzésképességét. Bár évente nagyon sok ember szenved köhögéssel, sokan nem ismerik a valóban hatékony gyógymódokat. Számos illóolaj létezik a köhögésgátlókkal szemben, amelyek görcsoldó, köptető, antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Mint az én ajánlott illóolajok a megfázáshoz, ezek az olajok biztonságos és hatékony módja annak, hogy megszabaduljanak a köhögéstől és a légzőszervi betegség egyéb tüneteitől.

Legjobb illóolajok a köhögéshez

 

Ezek a köhögéshez használt illóolajok kétféle módon hatásosak - segítenek a köhögés okának kezelésében azáltal, hogy elpusztítják a problémát okozó toxinokat, vírusokat vagy baktériumokat, és a köhögés enyhítésére szolgálnak azáltal, hogy meglazítják a nyálkájukat és pihenik a test izmait. légzőrendszer és több oxigén juthat be a tüdőbe. Használhatja ezen illóolajok egyikét a köhögéshez vagy ezek kombinációját.

1. Eukaliptusz

 

Az eukaliptusz kiváló illóolaj a köhögéshez, mivel kötőanyagként működik, segít megtisztítani a testet a betegséget okozó mikroorganizmusoktól és toxinoktól. Emellett kiszélesíti az érrendszerét, és több oxigént enged be a tüdőbe, ami hasznos lehet, ha folyamatosan köhög, és nehezen tudta elkapni a lélegzetét. Amely azt jelenti, hogy az eukaliptusz használata elpusztíthatja a káros baktériumokat, amelyek súlyosbítják például a COPD tüneteit.

Ezen túlmenően az eukaliptusz-olaj fő alkotóeleme, a cineole antimikrobiális hatással rendelkezik számos baktérium, vírus és gombák ellen.

Az eukaliptusz-olaj köhögéses illóolajként történő felhasználásának legjobb módja az 5 csepp használata otthoni diffúzorba, különösen közvetlenül lefekvés előtt. Az eukaliptusz felvihető helyi úton a mellkasára és a nyakára a köhögés súlyosságának csökkentése érdekében, de csak nagyon kis mennyiséget használjon - kezdve 1–2 csepptel. Az eukaliptusz és más esszenciális olajok köhögésre történő felhasználásának másik nagyszerű módja egy házi készítésű gőzsdörzs készítése , amelyet olívaolajjal, kókuszdióolajjal, méhviasszal, borsmenta és eukaliptusszal készítenek. Ne feledje, hogy az eukaliptuszt nem szabad topikálisan alkalmazni 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél, és amikor gyermekeknél alkalmazzák, először végezzen egy tapasz-tesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tapasztal-e káros bőrreakciókat.

2. Borsmenta

 

A borsmentaolaj a sinus torlódás és köhögés legfontosabb illóolaja, mivel mentolt tartalmaz, és antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik. A mentol hűtő hatással van a testre, ráadásul javíthatja az orr légáramlását, amikor torlódásokkal jár, ha elzárja a melléküregeket. A borsmenta enyhíti a karcos torkot is, amely száraz köhögést okoz.

Az is ismert, hogy köhögéscsillapító (köhögésgátló) és görcsoldó hatású. Az egészséges felnőtteknél végzett kutatások azt mutatják, hogy a borsmentaolaj ellazítja a hörgő simaizmait és fokozza a szellőzést, ezért ezt gyakran használják a sportolók edzésképességük fokozására.

Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé a borsmenta csökkenti a köhögés súlyosságát, javítja a légzési sebességet és a légzési képességet, segít a tüdőgyulladás elleni küzdelemben. A sok borsmentaolaj előnyeinek köszönhetően a köhögés és a légzőszervi állapotok előnyeinek kihasználása 5 csepp otthoni vagy munkahelyi diffundálása, közvetlenül a palackból való belégzés, vagy 2-3 csepp helyi alkalmazása a mellkasára, a nyaka hátára és a templomokra. Ha topikálisan borsmenta használ, önmagában alkalmazhatja, vagy kombinálhatja kókuszdió-olajjal és eukaliptusz-olajjal, hogy gőzsdörzsöt hozzon létre. Ne feledje, hogy egy kicsit messze megy, tehát csak néhány csepprel kezdje, ha borsmenta használ a bőrén. Sőt, ne érje túl közel a szeméhez, mert irritációt okozhat. Ne használjon borsmentaolajat 2 év alatti gyermekek bőrére.

3. Rozmaring

 

A rozmaringolaj pihentető hatással van a légcső simaizomjára, amely segít enyhíteni a köhögést. Az eukaliptuszolajhoz hasonlóan a rozmaring cineolt is tartalmaz, amely kimutatta, hogy csökkenti a köhögés gyakoriságát asztmában és rhinosinusitisben szenvedő betegekben.

A rozmaring antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így természetes immunfokozóként működik. A kutatók azt jelzik, hogy a résztvevők napi ötszöri belégzésével három napig, a tünetek nagyobb mértékű javulásáról számoltak be, beleértve a köhögést, torokfájást és rekedtséget. Az illóolaj-permet belélegzése után csak 20 perc telt el, és a résztvevők javulást észleltek. Ennek az illóolajnak a köhögésére történő felhasználásához diffundáljon be körülbelül 5 csepp, vagy keverje össze 2 cseppet egy fél teáskanál kókuszdióolajjal, és dörzsölje a mellére. A rozmarint nem szabad 4 év alatti gyermekeknél alkalmazni, és ez nem biztonságos a terhes nők számára.

4. Bergamottolaj

 

Előfordulhat, hogy a bergamottolaj enyhíti a torlódást. Kamfén molekulát tartalmazza. A kamfén belélegzése a légzőrendszer folyadékának enyhítéséhez kapcsolódik,egy megbízható forrás tanulmány szerint. Próbálja ki a bergamott illóolajat a diffúzorban vagy a párásítóban, hogy meg tudja-e enyhíteni a köhögést.

Alapvető olajok a köhögéshez gyermekénél

 

Alvás közben használjon párásítót a gyermeke szobájában. Ha némi nedvességet adagol a gyermek hálószobájába, miközben alszanak, akkor valóban segíthet a száraz, torokfájás megnyugtatásában, ami csak a köhögést súlyosbítja. Ügyeljen arra, hogy gyermeke egész nap igyon sok vizet. A hidratált állapotban tartás különösen akkor fontos, ha kicsi az időjárás alatt van. Nem kell sokáig tartania, hogy egy gyermek lemaradjon a folyadékbeviteltől, amikor feküdnek, és nem érzik magukat jól. Ügyeljen arra, hogy maradjon rajta, és tartson a közelben egy üveg vizet, hogy ösztönözze a gyakori kortyokat. Ha ügyelünk a gyerekszoba páratartalmára főleg téli időszakokban akkor egy minőségi hidegpárásító készülék sokat segíthet például a krupp megelőzésében, mivel nem engedi kiszáradni gyermekünk légcsövét. Ellenőrízzük páratartalom mérővel a szoba nedvesség tartalmát!