Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok hatásai

Az illóolajok előnyei

essential-oils-3456303.jpg

1. Egyensúly

Léteznek olyan illóolajok a hormonok számára, amelyek segíthetnek az ösztrogén, a progeszteron, a kortizol, a pajzsmirigy és a tesztoszteron szintjének egyensúlyában.

Az orr az egyetlen érzékszerv, amely impulzusait közvetlenül az agyba irányítja anélkül, hogy más idegsejteket beavatkoznának. A szaglóidegek folyamata az etmoid csonkon keresztül közvetlenül a szaglózisba vezet. Az idegimpulzusok a szaglóhagymából átjutnak a szaglási agyba. Ott eltolják, csomagolják és továbbítják.

Az egyik információs út innen közvetlenül az érzelmek székhelyére vezet, a limbikus rendszerbe. Ez azonnal érzetet teremt a beérkező illatinformációkkal kapcsolatban. Az illattól függően örömöt, félelmet, haragot válthat ki.

Egyes olajok, mint például a gerániumolaj (amely egy muskátli fajta) és a kakukkfű, segítenek kiegyensúlyozni az ösztrogén és a progeszteron szintjét a szervezetben ami javíthatja az olyan feltételeket, mint a meddőség és a PCOS, valamint a PMS és a menopauza tüneteit. Egy folyóirat által közzétett 2017-es cikkben arról írtnak, hogy a muskátli és a rózsa befolyásolja a nők ösztrogén nyálkoncentrációját. Ez hasznos lehet azoknak a nőknek, akik menopauzás tüneteket tapasztalnak, amelyeket az ösztrogén szekréció csökkenő szintje okoz. Bizonyos olajok szintén csökkenthetik a kortizolszintet, ami javíthatja a hangulatát, csökkentheti a depresszió tüneteit, és növeli a tesztoszteronszintet, ami javíthatja az ember libidóját.

2. Fokozza az immunitást és harcoljon a fertőzések ellen

Számos illóolaj gyulladásgátló, antivirális, antibakteriális, antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer fellendítéséhez és a fertőzések leküzdéséhez. Az olajokban található kémiai anyagok, például a terpének, észterek, fenolok, éterek és ketonok, képesek küzdeni az idegen kórokozókkal, amelyek veszélyeztethetik az egészségét. Az immunitásának legjobb illóolajai közé tartozik az oregánó, mirha, gyömbér, citrom, eukaliptusz, borsmenta és fahéj.

A tanulmányok kimutatták, hogy az illóolajok hatékonyan elpusztítják számos gomba-, vírus- és baktériumkórokozót. Mivel az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre nagyobb veszélyt jelent a modern egészségügyi ellátásban, ezeknek az olajoknak a használata független vagy kombinált terápia formájában hozzájárulhat a bakteriális fertőzések elleni küzdelemhez biztonságosabb és természetesebb módon. Használjunk Aroma Diffúzor készüléket megfázásra illóolajok használatával.

3. Növeli az energiaszintet

Tudtad, hogy az illóolajok hozzájárulhatnak az energiaszintek növeléséhez és akár sportos teljesítményük javításához? Néhány olaj stimuláló hatású, és valójában növeli az agy oxigénjét, ami felfrissülést, fókuszt és energiát nyújt számodra.

Egy folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a borsmentaolaj növelte az agy oxigénkoncentrációját, javította az edzés teljesítményét és csökkentette a kimerültséget egészséges férfi sportolókban, akik 10 napig vizet fogyasztottak borsmentaolajat.

Néhány más nagyszerű energetizáló illóolaj például a grapefruit, a citrom, a citromfű, az eukaliptusz és a rozmaringolaj.

4. Javítja az agy működését

A neuroprotektív hatásokkal és a kognitív teljesítménynövelő képességekkel az illóolaj előnyei sok ember számára segítettek, akik olyan neurodegeneratív betegségekben szenvednek, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Kutatók megállapították, hogy mivel az illóolajok erős antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek gátolják a szabad gyökök eltávolítását, elősegítik az agy működésének természetes javítását és a gyulladás csökkentését.

Az illóolajok szintén javították a tanulást, a memóriát és a fókuszáló képességeket. Mind a stimuláló, mind a nyugtató olaj hasznos lehet, mivel az olyan olajok, mint a borsmenta javíthatják a tartós figyelmet hosszabb ideig, míg az olajok, mint a levendula hasznosak lehetnek nehéz emberek által végzett gyakorlatokon vagy helyzetekben. Ezenkívül hasznosak lehetnek a demenciában szenvedő betegek agitációjának enyhítésében . Ez nyugtató és nyugtató hatásuknak köszönhető.

5. Csökkenti az érzelmi stresszt és szorongást

Talán az egyik legismertebb illóolaj-előnye az, hogy csökkentik a stresszt és a szorongást. Néhányuknak nyugtató tulajdonságai vannak, és nyugodt, békés, felemelő és nyugodt érzést keltenek. A szorongás és a stressz legelőnyösebb illóolajai a levendula, a római kamilla, a bergamott, a ylang ylang, a narancs, a rózsa.

Egy 2016. évi véletlenszerűen ellenőrzött klinikai vizsgálat azt tapasztalta, hogy a rózsavíz belélegzése négy héten jelentősen csökkentette a szorongás állapotát és vonásait hemodializált kezelésben részesülő betegeknél.

A Klinikai gyakorlatban a kiegészítő terápiákban közzétett kísérleti tanulmány megállapította, hogy az aromaterápia kiegészítő kezelésként történő használata hozzájárult a szülés utáni nők szorongás- és depressziós skálájának csökkentéséhez . A nulla és 18 hónapos szülést követő nőket vagy kezelési csoportba osztották, amely belélegzett a rózsa és levendula olajok keverékét, vagy olyan kontroll csoportba, amely nem kapott semmilyen aromaterápiát. Négy hét után az aromaterápiát használó nőkben jelentősen javultak a szorongás és a depresszió tünetei, mint a kontrollcsoportban.

6. Csökkenti a fájdalmakat

Az aromaterápia jelentős pozitív hatást gyakorol a fájdalom csökkentésére a placebóval vagy a kontroll kezeléssel összehasonlítva. A kutatók 12 tanulmányt értékeltek a témáról, és megállapították, hogy az illóolajok különösen hasznosak a műtét utáni fájdalom, szülészeti fájdalom és nőgyógyászati ​​fájdalom kezelésében.

Számos olyan olaj létezik, amelyek felvihetők helyi úton vagy aromás úton a test fájdalmainak csökkentésére. Az egyik esszenciális olaj előnyeit mutató tanulmány értékelte ezen olajok nyaki fájdalomra gyakorolt ​​hatékonyságát. A vizsgálathoz a kísérleti csoport krémet kapott, amely majoránna, fekete bors, levendula és borsmenta olajokból állt, a kontrollcsoport pedig illat nélküli krémet használt. A krémeket 4 hétig vittük fel közvetlenül a fájdalmas területre a fürdés után. A kutatók azt találták, hogy a kísérleti csoport javította a nyaki fájdalomtűrést, és szignifikáns javulást mutatott a 10 megmért mozgási területen.

A fájdalom enyhítésére szolgáló legjobb illóolajok a levendula, a borsmenta, az eukaliptusz, a kamilla, a rozmaring, a kakukkfű, kurkuma, a gyömbér.

7. Segíti a nyugodt alvást

Néhány illóolaj nyugtató tulajdonságai miatt ismert, ami hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknek nehézségeik vannak az alvással vagy az éjszakai alvással. Különösen a levendulaolajról ismert, hogy hatékony alvási segédeszköz, mivel képes nyugodtnak és nyugodtnak érezni magát. Néhány egyéb olaj, amelyek felhasználhatók a nyugodt alvás elősegítésére, a római kamilla, a ylang ylang, a bergamott.

Az illóolajok alvásra gyakorolt ​​hatását vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a tanulmány eredményeinek többsége az olajok pozitív hatására utal az alvásmentességre és a zavarokra. A levendulaolaj volt a leggyakrabban vizsgált olaj, és az összes vizsgált vizsgálat közül nem számoltak be mellékhatásokról. 

Egy újabb, közzétett tanulmány a levendulaolajnak a szívkoszorúér-intenzív osztályon (ICU) szenvedő betegek alvásminőségére gyakorolt ​​hatásait vizsgálta. Hatvan beteg vett részt a vizsgálatban, és bevonták az intervenciós csoportba vagy a kontroll csoportba.

Az intervenciós csoport 15 napig inhalálta a levendulaolajat, és a kutatók azt találták, hogy szignifikánsan szignifikáns különbségeket mutattak alvásminőségükben a kontrollcsoporthoz képest, amely nem kapott terápiát. A kutatók rámutattak, hogy a levendulaolaj nem invazív, olcsó és könnyen alkalmazható beavatkozás azon kórházi betegek számára, akiknek alvászavaruk van és szorongást tapasztalnak.

A teafaolaj például javíthatja a szinusz torlódását azáltal, hogy küzd két lehetséges okozóval: baktériumokkal és vírusokkal. A teafaolaj csökkentheti a gyulladást is, ami hozzájárulhat az éjszakai orrdugulás csökkentéséhez is.

Illóolajok otthoni használatra

  • Légtisztító: Aroma Diffúzor használatával párologtass fahéj illóolaj a levegőben, és élvezd antimikrobiális tulajdonságait.
  • Levegő méregtelenítő festés közben: Keverj hozzá borsmenta- és eukaliptusz-olajat egy liter festékhez a szagok eloszlatásához
  • Általános tisztítószer: Adj hozzá három csepp citromolajat és teafaolajat meleg vízhez, majd szórd a járólapra a természetes fertőtlenítéshez.

 

girl-1531575_1920--1-.jpg