Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illóolajok figyelemzavarok ellen

Az illóolajok aromás növények koncentrált kivonatai a növények különféle részeiről, ideértve a kérget, a szárokat, a leveleket, a virágokat és a gyökereket. Ezen illóolajok extrahálására gyakran desztillációval és hidegen extrahálással kerül sor.

Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy az illóolajok segítenek a ADHD kezelésében, másrészt az illóolajok nem veszélyesek mindaddig, amíg megfelelően kezelik őket.

Mivel a gyermekek fejlődő immunrendszerrel rendelkeznek, és gyorsan negatívan reagálhatnak bizonyos anyagokra, ügyeljen arra, hogy az alkalmazott olajok biztonságosak legyenek, különösen csecsemők számára. Mindenesetre azt tanácsolom, hogy várjon meg, amíg csecsemője eléri két éves korát, mielőtt illóolajokkal kezdené.

Egyéb óvintézkedések a következők:

  • soha ne adjon gyermekeinek szájon át illóolajat
  • ezeket gyermekektől elzárva kell tartania (nagyon koncentrált)
  • mindig ellenőrizze az olajokat a lehetséges érzékenység kimutatása érdekében (amely viszketésben, duzzanatban, bőrreakciókban vagy emésztési problémákban jelentkezhet)
  • óvatosan kell használni az olajokat, még akkor is, ha csak a levegőből származik (ebben az esetben legfeljebb egy óráig)

MILYEN ILLÓOLAJOKAT KELL HASZNÁLNI A FIGYELEMHIÁNYOS RENDELLENESSÉGEK ESETÉN?

1. Levendula illóolaj: az aromaterápia csillaga

Mivel az ADHD-val szenvedő embereknek általában nehézségeik vannak a pihenéssel, ébren maradással vagy elallvással, hasznos egy természetes gyógymód, amely biztonságos.

A levendula illóolaja természetes gyógymód, biztonságos és hatékony.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a levendula illóolaj fontos szerepet játszik az alvás javításában az idegek és az egész test pihenésével. Belégzése segíthet elaludni.

Ha ADHD-je van, és segítségre van szüksége a minőségi alvás elérésében, próbálja meg levendula terjesztését. Ehhez állítsa a diffúzort 30 perc időzítőre, hogy elkerülje a túlexponálást. Ellenkező esetben aludjon néhány cseppet a párnára alvás előtt (legfeljebb két csepp, nagyon erős!).

A levendula illóolaj hatékonyan csökkenti a gyulladást és fokozza a hangulatot. Segít kezelni az ADHD tüneteit azáltal, hogy befolyásolja a pozitív neurotranszmitterek, mint például norepinefrin, szerotonin és dopamin felszabadulását és felszívódását. Ezek a biomolekulák szükségesek a test pihenéséhez.

2. Citrom illóolaj

A citrom illóolaj az egyik legfrissítőbb.

Javítja a koncentrációt és serkenti a kognitív funkciókat. Ezért megakadályozhatja, hogy egy gyermek vagy egy felnőtt túl gyorsan elvonja a figyelmet. A citrom illóolaj összekapcsolódik a hangulattal és az érzelmi reakciók megelőzésével is, ami a figyelmi zavarokban gyakori.

Ne habozzon, ossza meg otthon vagy a munkahelyen.

3. Vetiver illóolaj

Ennek az olajnak édes és gazdag fás aromája van, és kissé földes.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha valaki ADHD-val rendelkezik, a vetiver illóolaj használata csökkentheti annak hatásait, segítve az embert figyelmeztetésen és egy feladatra összpontosítva.

A vetiver illóolaj belélegzése fokozott figyelmet okoz, amint azt a tanulmányok mutatják, amelyek mérik az ADHD-kben szenvedő gyermekek agyi aktivitását inhalálás közben.

A tanulmányok azt is kimutatják, hogy a vetiver belélegzése javítja a tanulási és memóriafolyamatokat. Úgy tűnik, hogy ez az olaj stimuláló hatással van még akkor is, ha alacsony koncentrációban belélegzik, mert növeli az éberséget és a feladat teljesítését, még alacsony expozíció esetén is.

Itt próbálja meg hígítani a vetivert hordozóolajjal, például kókuszdió- vagy jojobaolajjal, majd vigye fel a nyakára vagy a fülek mögé. A vetiver illóolaj aktuális alkalmazása segít megnyugtatni az idegeket és javítja a koncentrációt.

4. Bazsalikom illóolaj

Végül, a bazsalikom illóolaj egy fűszeres olaj, amely nyugtató hatásairól is ismert.

Segít elaludni és pihenni, valamint megnyugtatni az idegi rendellenességeket (depresszió, fejfájás, alvászavarok és szorongás) szenvedő embereket.

Használata érdekében a legjobb, ha a mikrorészecskéket a helyiségben eloszlik, inkább porlasztással, ha lehetséges.