Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fahéj olaj - felhasználások és hatások

fahej.jpgA fahéj olajat gőz segítségével desztillálják a fahéj kéregből . Körülbelül öt gramm olajat lehet előállítani egy kilogramm kéregből. Ez sárgásan átlátszó, és idővel halványpirossá válik. Fahéjszagú, édes és meleg íze van. Könnyen keverhető alkohollal. A fahéjolaj fő hatóanyaga a fahéjaldehid. A fahéjfa leveleinek olaja viszont főleg eugenolt tartalmaz.

Hogyan lehet használni a fahéj olajat?

A fahéjolaj melegít benned, mert serkenti a véráramlást. Ehhez például feloldhat egy csepp olajat forró teában vagy kakaóban. Illatlámpában alkalmas a helyiség levegőjének tisztítására. Az olaj erősen működik a baktériumok ellen. Néhány csepp nedves mosogatórongyon alkalmas kellemes illat terjesztésére és egyúttal a baktériumok elpusztítására.

Gyógyító hatások

A fahéjolaj gyógyító hatása nem babona kérdése, mert a fahéj kéregolaj hatása tudományosan bizonyított. Antibakteriális, gombaellenes és fertőzésgátló hatású. Illatlámpákban használva nemcsak javítja a szobai illatot, hanem a levegőben lévő vírusokkal és baktériumokkal is küzd, és így megakadályozza a légúti fertőzéseket. A fahéj olaj összehúzó. Segít a húgyúti gyulladás ellen. A fahéjnak antiszeptikus hatása is van.

A bélbetegségek ellen

A fahéjolaj segít a bélgázok ellen és hat a bélparaziták ellen. Étellel elfogyasztva elősegíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat és a hasi fájdalmat. Hasznos lehet bélgyulladás esetén, a belek méregtelenítésében, a bél hurutában és általános bélbetegségekben.

Fájdalomcsillapítók és köptetők

A fahéjolaj segít enyhíteni a menstruációs görcsöket, és általában fájdalomcsillapítóként működik. Ezért található meg a reumás ízületi gyulladás elleni gyógyszerekben is. Az olaj fellazítja a nyálkát a torokban és a légutakban.

Gomba ellen

Gombaellenes szerként a fahéjolaj nemcsak a bőr gombás fertőzései ellen alkalmazható , hanem a lakás penészének tisztítására is.

Vérzés és sebfertőzés ellen

A fahéj kéregolaj megállítja a vérzést. Fogmosásban feloldva segít az íny vérzésében. A fahéjbalzsam borotválkozáskor jól működik a vérző vágások ellen. Nem csak a vérzést állítja le, hanem megakadályozza a seb megfertőződését is.

Fahéjolaj cukorbetegség ellen

A fahéjolajnak valójában vércukorszint-csökkentő hatása van, de nehezen ellenőrizhető. Mivel a cukorbetegségben szenvedőknek van olyan gyógyszerük, amely a cukorbetegségük típusához igazodik, nem ajánlatos további öngyógyítás az olajjal.

Mellékhatások

A fahéj olajat óvatosan kell használni. Mint már említettük, allergiát válthat ki, ezért soha nem szabad tiszta formában alkalmazni a bőrön. Ha szájon át hígított formában szedik, akkor óvatosságra is szükség van, mert még enyhe túladagolás is szívdobogást és emésztési zavarokat okozhat. A fahéjolaj terhesség alatt nem ajánlott, mivel vetéléshez vezethet.