Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ekcémáról

Az ekcéma (viszkető zuzmó, gyakran dermatitisznek nevezik) az egyik leggyakoribb bőrbetegség. Szinte mindenki megbetegszik életében legalább egyszer. Az ekcéma kifejezés kollektív kifejezés azon gyulladásos, többnyire viszkető, nem fertőző bőrbetegségekhez, amelyek különféle formákban fordulnak elő.

Melyek az ekcéma okai?


Az ekcémát elsősorban külső (exogén) vagy belső (endogén) hatások okozzák, bár minden esetben van bizonyos hajlam.

Az exogén ekcéma kontakt kontakt ekcéma. Ezek akár allergiás reakciók is lehetnekLépjen kapcsolatba az allergénekkel Anyag, amely allergiás reakciót vált ki vagy mérgező vagy irritáló anyag irritációjaként.
Allergiás kontaktkrémek fordulhatnak elő a szervezet különféle anyagokkal szembeni szenzibilizálása után: természetes anyagok, például növényi összetevők , valamint szintetikus vegyületek ( például nikkel-szulfát, illatkeverékek, bőrápoló termékek, formaldehid stb. ).

A legtöbb esetben az érintkezés közvetlenül a bőrön keresztül történik, ritkán élelmezés útján is. A kialakult kontaktallergia általában életben marad.
Nem allergiás ("irritatív") érintkezési ekcémát olyan vegyszerek okoznak , mint a tisztítószerek.
Az endogén ekcéma egy öröklött diszpozíción alapul, és a lakosság körülbelül tíz százalékát érinti. A leggyakoribb endogén ekcéma az atópiás ekcémaneurodermatitis.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?


Az ekcéma vagy dermatitisz megjelenése és lefolyása nagyrészt független a kiváltó októl.

Akut ekcéma:

Az akut ekcéma gyakran viszketéssel, bőrpírral és hólyagosodással jár. Az állományok gyakran nedvesek és könnyen felszednek. Ha az ekcéma kiváltója csak egyszer fordul elő, akkor gyógyul. Az összes meglévő bőrváltozás egységes megjelenéssel rendelkezik.
Krónikus ekcéma:

Ha az ismételt vagy állandó érintkezésbe kerül a kioldóval, az ekcéma nem gyógyul és krónikusvá válik. Jellemzője: száraz, pelyhes bőr, fokozott kukoricasodás és viszketés. A bőr megvastagodik, repedezetté és durvassá válik. Az ekcéma különböző stádiumai létezhetnek egyszerre.

Hogyan kezelik az ekcémát?

Bőrápolás és -védelem: A bőrgát regenerálódásának felgyorsítása és az ekcéma visszatérése elleni védelem érdekében hidratáló ápolószerekkel történő utókezelés, valamint a bőrvédő termékek használata értelme. Ezeket egyénileg hozzá kell igazítani az érintett személy igényeihez. Használjunk ekcéma ellen hidegpárásító készüléket a bőrünk kiszáradásának megelőzése érdekében.