Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szédülés okai

A szédülés az egyik leggyakoribb panasz, amelyet az egészségügyi dolgozók hallanak pácienseiktől. Valójában azt mondják, hogy ez a járóbeteg-látogatások során a harmadik leggyakoribb tünet, a felnőttek 42 százaléka panaszkodott valamikor.

Ha szédülve ébred, szédül, amikor feláll, vagy hirtelen szédül, akkor a szédülési varázslatok mindegyik változata nem szórakoztató, és enyhén szólva is nagyon zavaró lehet. Néha oka lehet olyan egyszerű dolognak, mint a kiszáradás . Máskor ez valami komolyabb jel, például a szívbetegség jele lehet.

A szédülés tünet, nem orvosi diagnózis. És ez egy olyan tünet, amelyet gyakran más tünetek is kísérnek, például a szédülés. Mi okozhat szédülést? A lehetőségek listája hosszú, de hamarosan elárulom közülük sokukat. Természetes gyógymódokkal segíthet-e a szédülésben? Ha semmi igazán komoly dolog nem okozza, akkor elmondhatom, hogyan lehet természetes módon megszabadulni a szédüléstől.

Mi a szédülés?

A Mayo Klinika szerint a szédülés egy olyan kifejezés, amelyet számos érzés leírására használnak, beleértve az ájulás, zsibbadás, gyengeség vagy bizonytalanság érzését. Ha a szédülés érzi magát, mint Ön vagy környezetében forognak vagy áthelyezi az orvosilag nevezik vertigo .

A szédülés olyan tünet, amelyet tucatnyi más egészségügyi probléma okozhat. A lehetséges okok több kategóriába sorolhatók, beleértve a szív-, neurológiai, szülészeti vagy nőgyógyászati, valamint a fül-, orr- és torokproblémákat. A szédülést gyakran más tünetek is kísérik, például fejfájás, émelygés vagy könnyedség és szédülés érzése.

A szédülés csak néhány másodpercig, percig, óráig vagy akár hónapig tarthat. Ez egy olyan tünet, amely összetett lehet, és nem mindig kapcsolódik a vestibularis (belső fül) rendszerhez. Néha valami komolyabb jele (erről bővebben az alábbi „okok” részben olvashat).

Okok és kockázati tényezők

A szédülésnek legalább több mint 80 lehetséges oka lehet. Íme néhány a legismertebb okok közül:

 • Szívvel kapcsolatos 
 • Pitvarfibrilláció: szabálytalan, néha gyors szívverés, ami rossz
 • keringést és egyéb szív- és érrendszeri problémákat okoz.
 • Tachycardia: Rendellenesen gyors pulzus.
 • Magas vérnyomás
 • Hipotenzió : Az alacsony vérnyomás (kevesebb, mint 90/60) orvosi kifejezése.
 • Ateroszklerózis: Olyan állapot, amikor az artériák beszűkülnek és megkeményednek az artéria fala körüli plakk-felhalmozódás miatt.
 • Szívbetegség: Számos olyan szívbetegségre utal, amelyek beteg ereket, szerkezeti problémákat és vérrögöket tartalmaznak.

Az agyhoz és az idegekhez kapcsolódó

 • Vertigo: Olyan állapot, amikor valaki szédül, gyakran mintha a szoba forogna. A szédülés a fej helyzetének megváltoztatásával hozható létre. Például a  jóindulatú paroxysmalis pozicionális vertigo (BPPV) szédülést okozhat fekve vagy felállva.
 • Meniere-kór: Krónikus belső fülzavar, amely szédülést, fülzúgást, vertigo-t és egyéb tüneteket okoz, amelyek jellemzően a belső fül rendellenes folyadékgyűjtésével járnak.
 • Agyvérzés: Ha az agyba oxigént és tápanyagokat szállító ereket vagy egy alvadék blokkol, vagy megreped.
 • Fibromyalgia: Olyan rendellenesség, amelyet elterjedt mozgásszervi fájdalom jellemez, fáradtság, alvás, memória és hangulati problémák kíséretében.
 • PTSD (poszttraumás stressz-rendellenesség): Olyan rendellenesség, amelyben egy személynek nehézségei vannak a felépüléssel, miután félelmetes eseményt tapasztalt vagy tanúja volt.
 • Agyrázkódás utáni szindróma: összetett rendellenesség, amelyben a különféle tünetek, például a szédülés és a fejfájás hetekig, néha hónapokig is fennállnak az agyrázkódást okozó sérülés után.
 • Tengerszint feletti magasságú betegség: Más néven akut hegyi betegség (AMS), ez negatív egészségi hatás, amelyet nagy magasságban alacsony oxigénmennyiség okozhat.
 • Migrén: Változó intenzitású fejfájás, amelyet gyakran hányinger, valamint fény- és hangérzékenység kísér.
 • Másnaposság: Kellemetlen tünetek, amelyek a túlzott alkoholfogyasztás után jelentkeznek.
 • Motion betegség : Betegség okozta mozgás utazás közben.
 • Koffein túladagolás: Előfordulhat, ha túl sok koffeint fogyaszt italok, ételek vagy gyógyszerek révén.

Diagnózis és hagyományos kezelés

Ha szédülés miatt fordul orvosához, akkor valószínűleg megkérdezik Önt a tüneteiről, ha jelenleg van valamilyen egészségügyi állapota (i) és bármilyen gyógyszeres használata. Orvosa egy vizsgálatot is elvégez, amely magában foglalja a járás (más néven járás) kiértékelését, mivel ez sokat elmondhat az egyensúlyáról és a központi idegrendszer állapotáról.

Ha orvosa úgy gondolja, hogy bármi súlyos, például agyvérzés szédülést és / vagy szédülést okoz, akkor valószínűleg azonnal elvégeznek egy MRI-t vagy CT-t. Ha nemrég ütötte meg a fejét, vagy ha Ön idősebb, akkor ezen tesztek egyike is valószínű.

Szüksége lehet hallásvizsgálatra és egyensúlytesztekre is, ideértve a szem mozgásának tesztelését, a fej mozgásának tesztelését, a forgószék tesztelését és a posturográfiát . Vérvizsgálatok is kérhetők, hogy ellenőrizzék-e fertőzését. Szív okának gyanúja esetén valószínűleg más vizsgálatokat is elrendelnek a szív és az erek működésének értékelésére.

Természetes kezelések

Kíváncsi vagy, hogyan lehetne megszüntetni a természetes szédülést? A kezelés függhet a kiváltó októl, de általánosságban elmondható, hogy a következő természetes kezelésekről van szó. Természetesen, ha a szédülés egyéb súlyos tünetekkel, például mellkasi fájdalommal jár, hívja a 911 telefonszámot, és sürgős orvosi ellátást kér.

1. Lazítson és hidratáljon

Ha szédülni kezd, akkor az azonnali fekvés valóban segíthet. Ha a szédüléssel kapcsolatos súlyos szédüléses varázslatai vannak, akkor az is segíthet, hogy feküdjön a szeme. Ha tünetei a kiszáradáshoz kapcsolódnak, akkor igyon egy hidratáló italt, például kókuszvizet. Ha túlmelegedett, akkor minél előbb költözzön hűvösebb területre, függetlenül attól, hogy ez szabadban az árnyékba költözik, vagy hűvösebb beltéri térbe kerül. (6)

2. Akupunktúra

Az akupunktúra egy holisztikus egészségügyi technika, amely a hagyományos kínai orvoslás (TCM) gyakorlatából fakad, amelyben a képzett szakemberek vékony tűket helyezve a bőrbe serkentik a test bizonyos pontjait. A BMC Complementary and Alternative Medicine folyóiratban közzétett kísérleti kohorsz klinikai vizsgálat célja az   volt, hogy értékelje, mennyire biztonságos és hatékony az akupunktúra alkalmazása a szédülésben és a szédülésben szenvedő betegek kezelésében a sürgősségi osztályon. 60 alany volt osztva a két önválasztott csoport egyikébe: az akupunktúrás csoportba vagy a kontroll csoportba. Egyik alanynak sem volt életveszélyes állapota vagy központi idegrendszeri rendellenessége.

A kutatók azt találták, hogy 30 perces akupunktúrás kezelést követően a szédülés és a szédülés vizuális analóg skálájával (VAS) mérve a szédülés és a szédülés azonnali és jelentős csökkenést mutatott. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak: „Ennek a kísérleti tanulmánynak az eredményei klinikai bizonyítékokat szolgáltattak az akupunktúra hatékonyságáról és biztonságosságáról a szédülés és a vertigo kezelésére a sürgősségi osztályon. A jövőbeli munkában nagyobb mintanagyságú tanulmányra van szükség a bizonyítékokon alapuló gyakorlat biztosításához. " 

3. Csökkentse a koffein és az alkohol fogyasztását

Ha a szédülés a belső fülhöz kapcsolódik, akkor hasznos lehet a koffein és az alkohol csökkentése. A koffein forrásai közé tartozik a kávé, a tea és a szódavíz. Kis mennyiségben a bio kávé, tea és vörösbor magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, és számos lehetséges egészségügyi előnye van. A koffein és az alkohol azonban nagy mennyiségben negatívan hat a keringési rendszerre. Valójában a szédülés a koffein túladagolásának ismert mellékhatása.

Hasonlóképpen a túl sok alkohol is okozhat szédülést. Alkoholfogyasztáskor az agynak az egyensúlyért felelős része - a kisagy - közvetlenül érintett. Szédülés tehát ivás közben jelentkezhet. Ezenkívül a másnaposság során szédülés vagy szédülés fordul elő . Tehát a szédülés megelőzése és javítása érdekében a legjobb, ha nem fogyaszt túl sok koffein- és alkoholforrást.

Óvintézkedések

Ha valakinek segít, aki szédül, kérje meg, hogy üljön le vagy feküdjön le. Ügyeljen arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerülje a helyzet hirtelen megváltozását és az erős fényeket. Ha az egyén szomjas, folyadékot adhat neki.

Azonnal hívja orvosát, ha Ön vagy valaki, akit ismer, szédül és a következők bármelyikét tapasztalja: 

 • A beszéd változása, például elmosódott beszéd
 • A látás változása, beleértve a kettős látást is
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom
 • Gyors, szabálytalan vagy nagyon lassú szívverés
 • Ájulás vagy eszméletvesztés
 • Láz és merev nyak
 • Görcsök
 • Folyamatos hányás
 • Fejszérülés után jelentkező szédülés
 • Kar vagy láb mozgásképtelensége
 • Zsibbadás vagy bizsergés