Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csipkebogyóolaj hatásai

hagebuttenoel.jpg

Szinte minden kerti sövényben megtalálható, és gyakran csak elhalad mellette. Vannak, akik lekvárt készítenek belőle, és talán sokakhoz hasonlóan te is szereted a gyümölcsös vörös teát. Csipkebogyóról beszélünk. A halványvörös, kissé keserű gyümölcs jelenleg egyre nagyobb népszerűségnek örvend gyógyászati ​​és kozmetikai előnyei, különösen a gyümölcsös, diós csipkebogyóolaj tekintetében. A csipkebogyó olaj kiváló minőségű növényi olaj, amelyet különböző vadrózsafajok csipkebogyójának magjából nyernek.

Az olajat külsőleg és belsőleg egyaránt használják, és a sok összetevő miatt rendkívül hasznos az egészségre. Az olaj színe halványsárgától a narancsvörösig változik, illata gyümölcsös, diós, édes és savanyú, enyhén virágos. A csipkebogyó nem teljesen új a természetes kozmetikában és az orvostudományban, mert a görögök már meg voltak győződve arról, hogy Aphrodite istennő örök szépségét a kis vörös gyümölcsök rendszeres fogyasztásával érte el.

Csipkebogyó-olaj kivonása

A csipkebogyóolajat, a vadrózsaolajat vagy a csipkebogyóolajat a különféle vadrózsa gyümölcsének magjából nyerik. A csipkebogyó - más néven rózsaalma - tojás alakú vagy ovális kollektív gyümölcs, vadrózsain nő. A rózsa családból származó kutyarózsa (Rosa canina) különösen elterjedt és szinte minden kertben megtalálható.

A csipkebogyó-olaj kinyerésére további nyersanyag növények a Rosa mosqueta és más vadrózsafajok, mint például a Rosa rugosa (burgonyarózsa) vagy a Rosa pendulina (hegyirózsa).

A gyümölcs érettségének mértéke a gyümölcs színéből ismerhető fel. Ha a csipkebogyó gazdag vörös árnyalattal rendelkezik, és könnyen benyomható, eljött a betakarítás optimális ideje, amely általában késő őszi hónapokra esik, például októberre és novemberre. A betakarítás után a csipkebogyó magját eltávolítják, mechanikusan préselik vagy kivonják, majd finomítják. Az E-vitamin (tokoferol) hozzáadása stabilizálja a csipkebogyó-olajat, amelyet hűvös és sötét helyen tárolva körülbelül tizenkét hónapig eltartható.

Csipkebogyóolaj-összetevők

A csipkebogyóolaj főként linolsav (44 százalék), α-linolénsav (34 százalék) és olajsav (14 százalék) gliceridjeiből áll. Egyéb összetevők: palmitinsav (8%), sztearinsav, arachidinsav, fitoszterolok és tokoferol. A csipkebogyó olaj olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a cink, kalcium, magnézium, nátrium, vas, réz, foszfor, A provitamin (béta-karotin), E vitamin, B1 és B2 vitamin és C vitamin.

Csipkebogyó olaj hatása

A csipkebogyó olaj hatása telített és telítetlen zsírsavakon, valamint értékes antioxidánsokon, vitaminokon és ásványi anyagokon alapul. A hosszú láncú, kétszeresen telítetlen linolsav nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ezért különösen alkalmas száraz és irritált bőr kezelésére.

Elvileg minden bőrtípusra kompatibilis, mivel a magas zsírtartalom ellenére nincs zsíros hatása. Az omega-3 zsírsav-alfa-linolénsav, amely szintén telítetlen, gátló hatású, és a bőr gyulladásos folyamatainak leküzdésére szolgál. Alfa-linolénsavat kenőcsökben találhat, amelyek segítenek a gyulladt bőr és a planus zuzmó kezelésében. Az alfa-linolénsavat szintén alapvető tápanyagnak tekintik az emberi szervezetben.

Az olajsav segít abban, hogy a csipkebogyó-olajat jól eloszthassa a bőrén, és optimalizálja a zsírban oldódó anyagok bőrön keresztül történő szállítását. Az olajsav vagy az olajsav egy omega-9 zsírsav, amely mélyen behatol a bőrébe, áteresztőbbé teszi a lipid gátat és kellemesen puha érzetet ad a bőrnek.

Az olajsav rendkívül hatékony és mindenekelőtt tartós ápoló hatást kölcsönöz a csipkebogyó-olajnak. Az emberi bőrgát természetes összetevője az oxidáció szempontjából stabil és telített palmitinsav. Ez az alapja a magasabb zsírsavak képződésének és a trigliceridek, mint energiatároló felhalmozódásának. A palmitinsav szükséges a foszfolipidek képződéséhez, ami elengedhetetlen a sejtmembránok működéséhez.

Az olajban található A-provitamin, amely az A-vitamin (béta-karotin) előfutára, hidratáló és antioxidáns hatású is. A másodlagos növényi anyagokon belül az A provitamin a karotinoidok családjába tartozik, amelyek színes pigmentek, amelyek nem vízben, hanem tisztán zsírban oldódnak.

A karotinoidokat kizárólag növényi organizmusok bocsátják rendelkezésre, mivel ezek felelősek a fotoszintézis folyamatokért, a fény abszorpciójáért és a klorofill termeléséért felelős növényi szervezetben történő felhasználásáért. Ha a kozmetikai termékek tartalmazzák a karotinoidokat, ennek az az előnye, hogy nem lehet lemosni, és hosszú ideig megvédi a bőrt a párolgástól. A bőr külső rétegeiből kevesebb nedvesség szabadul fel, ezért az

A provitamint tartalmazó termékek különösen alkalmasak száraz bőrtípusokra. A karotinoidok napvédő tényezőként működnek, és fontos szabadgyök-megkötőknek tekintik őket. Az A provitamin megakadályozza a bőr gyulladásos folyamatait, valamint a bőr szennyeződéseit és növeli a bőr alapvető védelmét.

A csipkebogyó olajban található C-vitamin erősíti immunrendszerét, emésztőrendszerét és csontjait, mint az egészséges táplálkozás alapvető összetevőjét. Harcol a szabad gyökök ellen, és megvédi testét a vírusoktól és baktériumoktól, és növeli az olajban található egyéb antioxidánsok, például az E-vitamin hatékonyságát.

Az E-vitamin alapvető szerepet játszik a csipkebogyó-olaj hatékonyságában. Megvédi a bőrt az öregedéstől, mivel megakadályozza a ráncok kialakulását, mint rendkívül hatékony antioxidáns. A vitamint a kozmetikában egy csodafegyvernek tekintik, amely öregedésgátló hatású, és megvédi bőrét a szabad gyököktől. A B1 és B2 B-vitamin elengedhetetlen az energiatermeléshez és a sejtvédelemhez. Segítenek abban, hogy a sejtjeid jól működjenek, és hogy a tested elegendő energiát kapjon az ételben lévő tápanyagokból, ezért tekintik a B-vitaminokat energiatermelőnek. Biztosítják, hogy az anyagcsere folyamatok megfelelően működjenek, és hogy a szervezete optimálisan működjön.

A B-vitaminokhoz hasonlóan a cink is kulcsszerepet játszik számos anyagcsere-folyamatban, és biztosítja az immunrendszer erősségét. A csipkebogyó olajban található kalcium fontos alkotóelem a csontok és a fogak felépítésében, és a nátriumhoz hasonlóan biztosítja az ideg- és izomsejtek megfelelő működését.

Ez utóbbiaknak magnéziumra van szükségük a pihenéshez és a testük megfelelő teljesítményéhez. A csipkebogyó-olaj másik fontos nyomeleme a vas, amelynek alapvető funkciója van a test oxigénszállításában. A csipkebogyó olaj rézet tartalmaz, amely felelős a vas mobilizálásáért és fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében. A kalciumhoz hasonlóan a foszfor is stabilizálja a sav-bázis egyensúlyt a testében, a foszfor pedig a vér pH-értékét.

Csipkebogyó olaj felhasználása

Az arcért

A csipkebogyóolaj különösen ajánlott az arc ápolására a benne lévő béta-karotin antioxidáns hatása miatt. Használatukkal másodlagos növényi anyagokkal látja el az arcbőrét, és ezáltal növeli a béta-karotin tartalmát. Ez megvédi arcbőrét a káros környezeti hatásoktól, gátolja a gyulladásos folyamatokat és megakadályozza a bőr szennyeződéseit.

Az E- és C-vitaminnal a csipkebogyó olaj ellensúlyozza a bőr idő előtti öregedését, például a ráncokat, a nevetést és az öregedési foltokat, és véd a napsugárzás okozta bőrkárosodásoktól. A csipkebogyóolajjal végzett mély ápolás fiatalos, üde és kecses arcszínt kölcsönöz sok nedvességgel és selymes állaggal.

A bőrre és a körmökre

A csipkebogyó olaj, amelyet rendszeresen testápolásra használnak, biztosítja a feszes bőrt, csökkenti az egyenetlenségeket, például a narancsbőrt, és minimalizálja a hegeket és a striákat, valamint a kiütések, égési sérülések, ekcémák vagy bőrbetegségek, például neurodermatitis vagy pikkelysömör által okozott bőrkárosodást.

Az olaj szabályozza a bőr természetes nedvesség egyensúlyát, és védőfóliát képez a túlzott kiszáradás ellen. A csipkebogyó olaj kézen történő használatakor megakadályozza a bőr repedését, érdes foltokat, törékeny körmöket és szakadt kutikulákat. Ha szeret kint lenni vagy napozni, a csipkebogyó olajban található A-vitamin támogatja a bőr természetes barnulását.

Ráncok ellen

Az E és C vitaminnal a csipkebogyó olaj ellensúlyozza a bőr idő előtti öregedésének jeleit, például a ráncokat, a mosoly vonalát és az öregedési foltokat, és az olajban található antioxidánsokkal megvédi Önt a napsugárzás okozta bőrkárosodásoktól. A csipkebogyó-olajnak különösen erős hatása van, ha a szem környékét alkalmazzák, mivel láthatóan minimálisra csökkenti a kacagás vonalait és megakadályozza azok fejlődését. Még akkor is, ha hosszú ideig kiteszi a bőrét a napnak, az E-vitamin megvédi. A csipkebogyó olaj használata ellenére ne hagyjon fel a napvédő krémek további alkalmazásával.

Készítsen csipkebogyó olajat

A megvásárlás mellett lehetősége van csipkebogyó-olaj készítésére is. Ehhez két nagy marék csipkebogyóra van szükség, lehetőleg frissen szedett, mosott és szárazra veregetett. A második összetevő, amelyre szüksége van, körülbelül 500 milliliter természetes alapolaj, például mandulaolaj. Az érett csipkebogyó megtisztítása és száraz megpattintása után apró darabokra vágja őket, majd két órán át 40 fokon szárítják a sütőben.

Ügyeljen arra, hogy rendszeresen nyissa ki a sütőt néhány percig, hogy a nedvesség kijusson, és a gyümölcsdarabok egyenletesen száradjanak. Alternatív megoldásként a csipkebogyó friss levegőn szárad, ami néhány napot igénybe vesz, és alacsony páratartalmat igényel. Helyezze a szárított csipkebogyó darabokat egy nagy, lezárható edénybe, és töltse fel ezt a széléig alapolajjal. A csipkebogyó-olaj keveréked most egy hétig pihenhet, mire az olajat szitán vagy finom ruhán át önti egy másik, lehetőleg sötét üvegbe. Élvezze saját készítésű csipkebogyó-olaját bőrápoláshoz vagy illatos és tápláló fürdő-adalékként. Az üveget az olajjal hűvös, sötét helyen tartsa, és több hónapig friss és aromás marad.