Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3 Illóolaj a másnaposság gyógyítására

Sokunknak voltak már másnapossági tünetei egy éjszakai kimenetel után - fejfájás, émelygés és fáradtság. Bár a másnaposság kényelmetlen, végül önmaguktól elmúlik. De vannak-e módok a tünetek enyhítésére?

 

 

Az illóolajok bizonyos típusai segíthetnek a másnaposság néhány gyakori tünetében. Az alábbiakban három illóolajat vizsgálunk meg, amelyek képesek enyhíteni a másnaposság különböző tüneteit, mint például a hányingert fejfájást, vagy szédülést.

Mi is az a másnaposság?

Bár a másnaposság tünetei egyénenként változhatnak, a következők a leggyakoribbak:

 

 • fejfájás
 • hányinger vagy gyomorrontás
 • fáradtság
 • gyengeség vagy borzongás
 • szédülés, vagy mintha a szoba forogna velünk
 • testfájdalmak
 • ingerlékeny vagy aggódó érzés
 • érzékenység fényre és hangokra

 

Az alkoholnak számos hatása van a szervezetre, amelyek hozzájárulnak a másnaposság kialakulásához. Néhány példa a kiszáradás elősegítése, az emésztőrendszer irritálása és az alvás megzavarása.

Az illóolajok segíthetnek a másnaposságban?

Nagyon kevés kutatást végeztek az illóolajokról és azok hatékonyságáról a másnaposság enyhítésében. Használatuk mai bizonyítékainak többsége anekdotikus, vagyis személyes tapasztalaton alapul.

 

Az illóolajok egyes típusai azonban hasznosak lehetnek a gyakori másnaposság tünetei esetén. Az alábbiakban három illóolajat vizsgálunk meg, amelyek képesek enyhíteni a másnaposság különböző tüneteit.

Gyömbér illóolaj

A gyömbér növényt főzéshez, teákhoz, étrend-kiegészítőkhöz és illóolajokhoz használják. A gyömbért tartalmazó termékek valójában a növény földalatti szárából készülnek, amelyet rizómának hívnak.

 

Számos tanulmány készült a gyömbér potenciális egészségügyi előnyeiről. A gyömbér illóolajat diffúzor segítségével lehet belélegezni, vagy helyileg masszázsolajként alkalmazni. 

 

Többféle másnapossági tünet esetén segíthet:

Hányinger

Két kis tanulmányt végeztek a gyömbérterápiáról, valamint a posztoperatív hányingerről és hányásról:

 

 • Egy 2017-es hasi műtéten átesett betegek vizsgálata azt mutatta, hogy a gyömbérolajjal végzett aromaterápia után az émelygés és a hányás eredményei lényegesen alacsonyabbak voltak.
 • Egy másik 2016-os tanulmány szerint a gyömbérolajjal végzett aromaterápia kicsi pozitív hatással volt az émelygésre és a hányásra. Ez a hatás azonban statisztikailag nem volt szignifikáns.

Szédülés

És egy 2013-as tanulmány értékelte a gyömbér illóolaj masszázs használatát menstruációs görcsökben szenvedő nőknél. A görcsök súlyosságának csökkentése mellett megjelent a gyömbér illóolajjal végzett masszázs, amely csökkenti a szédülést.

Mikor kell használni

Ha másnaposság miatt émelygést és fájdalmat érzünk, fontoljuk meg a gyömbér illóolaj kipróbálását.

Borsmenta illóolaj

A borsmenta egyfajta növény, amely valójában kétféle menta növény keresztezése. Számos formában kapható, beleértve aromákat, teákat és illóolajokat.

 

A borsmenta illóolaj helyileg vagy diffúzoron keresztül használható. 

 

A következő másnapossági tüneteket enyhíthetők vele:

Hányinger

A borsmentaolajat intenzíven tanulmányozták az IBS-t, amelynek eredményei ígéretesek voltak, azonban a hányingerre gyakorolt ​​hatásának kutatása vegyes volt:

 

 • Egy 2016-os tanulmány a borsmentaolaj aromaterápiáját vizsgálta a posztoperatív hányinger miatt. Megállapították, hogy a résztvevők alacsonyabbra értékelték az émelygés szintjét a borsmentaolaj belélegzése után.
 • A borsmentaolaj aromaterápia terhesség alatti hányingerre és hányásra gyakorolt ​​hatását vizsgáló 2018-as tanulmány azonban nem talált különbséget a borsmentaolaj és a placebo között.

Mentális fáradtság

 • Egy 2018-as tanulmány a borsmenta illóolaj kapszulák szellemi fáradtságra gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy a kapszulákat szedő embereknek alacsonyabb volt a mentális fáradtságuk, amikor igényes kognitív feladatokat végeztek.

Mikor kell használni

A borsmentaolaj hányinger elleni hatékonysága vegyes. Azonban, ha fejfájásra panaszkodunk a borsmentaolaj használata remek választás lehet.

Levendula illóolaj

A levendula egy illatos növény, amelyet a világ számos részén termesztenek. Különböző étrend-kiegészítőkben, tea készítéséhez és illóolajként használják. A levendula illóolaj felhasználható diffúzorban, vagy felvihető a testre, miután hordozóolajban hígítottuk..

 

A levendula illóolaj a következő másnaposság tünetekben segíthet:

Fájdalmak

 • Egy 2016-os tanulmány a levendula illóolajjal végzett masszázst vizsgálta térdízületi gyulladásban szenvedőknél. A fájdalom súlyosságának jelentős csökkenését figyelték meg 1 héttel a kezelés megkezdése után. 4 hét elteltével azonban nem volt különbség a kezelés és a placebo csoport között.

Fejfájás

A levendulaolaj általában relaxációval társul, és bizonyítékok vannak arra, hogy enyhítheti a fejfájást és a migrénes tüneteket.

 

 • Egy 2012-es tanulmány értékelte a levendula illóolaj belélegzésének migrénre gyakorolt ​​hatását. A 129 megvizsgált migrénes roham közül 92-nél figyeltek meg teljesen vagy részben a levendulára adott válaszra.

Mikor kell használni

Ha túlzott másnaposságban szenvedünk erős fejfájással a levendula illóolaj megkönnyítheti ezeknek a tüneteknek az intenzitását.

Tippek az illóolajok biztonságos használatához

Ha úgy döntünk, hogy illóolajokat használunk a másnaposság tüneteinek enyhítésére, akkor mindenképpen vegyük figyelembe az alábbi utasításokat:

 

 • Az illóolajok mérgezőek lehetnek, ha elfogyasztják őket. Soha ne fogyasszunk és ne igyunk illóolajokat.
 • Illóolaj permetezésekor ügyeljen arra, hogy a helyiségben jó szellőzés legyen. Néhány illóolaj veszélyes lehet a háziállatokra és a gyermekekre. Számos illóolaj nem ajánlott terhes nők számára.
 • Ha az illóolajat a bőrre kenjük, előzőleg hígítsuk fel hordozóolajban.
 • Ha reakciót tapasztalunk az illóolajra, hagyjuk abba a használatát.
 • Ha vényköteles gyógyszereket szedünk az illóolajok használata előtt beszéljünk kezelő orvosunkkal.